• darkblurbg
    Big Heart

Elk voor- en najaarsbezoek van Carl Big Heart organiseren we zweethutceremonies. Om inzicht te krijgen in het aantal deelnemers, vragen wij je nadrukkelijk om je aan te melden via info@bigheart.nl

JUBILEUMJAAR: Stichting Big Heart bestaat 25 jaar!

De zweethut

Een zweethut is een van wilgentakken gebouwde hut die wordt bedekt met wollen dekens. De hut wordt verwarmd door stoom dat van hete stenen afkomt. In het vuur worden stenen verwarmd en in de hut worden ze overgoten met water. Het is een diepe ceremoniële reiniging waarbij je contact maakt met de vier elementen, het grote mysterie, moeder aarde & vader hemel.

Hieronder volgt informatie over de ceremonie, zowel inhoudelijk als praktisch. Toch is elke ervaring weer uniek en persoonlijk verschillend, dus we nodigen je uit om het vooral te komen meemaken!

Voor data van de zweethutceremonies zie de AGENDA

De zweethutceremonie

De voorbereidingen voor de zweethutceremonie beginnen op de dag zelf al vroeg in de ochtend, met houthakken, voorbereiding ceremoniële plek, voorbereiden vuur e.d. Als je wilt helpen kun je gewoon rond 8.30 uur naar de vuurplek komen. Hulp is altijd welkom. Om 10 uur wordt er met iedereen een cirkel gevormd en starten we de dag. We spreken af hoe we de ceremonie die dag samen vorm kunnen geven (vuurmensen, keukenteam, etc). Alles wat van belang is om de dag harmonieus te laten verlopen wordt benoemd. Samen dragen we de dag! 

Als de vuurplaats klaar is staan we in een grote cirkel rond de vuurplaats en leggen de vuurmensen de eerste 7 stenen. De 4 windrichtingen, Vader Hemel, Moeder Aarde en het Groot Mysterie worden aangeroepen ter ondersteuning van ons allen.  Daarna kan iedereen zelf een steen nemen, een gebed/prayer doen en de steen op de stapel leggen. Het geheel wordt met tabak gezegend. Tabak wordt als ceremonieel kruid gebruikt om intenties te bevorderen.

Dan is het tijd om het vuur aan te steken. Het laait op en de vuurmensen zorgen ervoor dat de stenen roodgloeiend worden. In deze uren kan iedereen zich voorbereiden. Een onderdeel hiervan is het maken van gebedszakjes/prayer ties, waarin je werkt met je intenties. Als de stenen de hitte van het vuur hebben opgenomen gaan we ‘gekleed of bedekt’ de zweethut in. Vrouwen en kinderen eerst, de mannen volgen.

Carl Big Heart strijkt met z’n veer over onze rug als we de hut in kruipen om symbolisch te ondersteunen alles wat we niet nodig hebben achter ons te laten. Dan worden de stenen naar binnen gebracht. De deken-deur gaat dicht, het is aardedonker. De gloed van de stenen is het enige licht. Big Heart richt zich tot Grote Geest en verwelkomt de zichtbare - en onzichtbare werelden. Hij giet water op de stenen, waardoor het steeds warmer wordt. We zingen liederen, zijn stil en bidden. Voor onszelf, de ander en de aarde in 3 afzonderlijke rondes. De 4e en laatste ronde is een ronde van dankzeggen. De heilige pijp/chanupa wordt gerookt. Tussen de rondes is er gelegenheid om naar buiten te gaan en water te drinken. 

Na de dankzeggingsronde gaan we allemaal naar buiten. We offeren we onze gebedszakjes aan het vuur en je kunt nog bij het vuur zitten, eventueel jezelf afspoelen en aankleden. Voor we de gezamenlijke potluck-maaltijd nuttigen leggen de kinderen de spirit-plate in het vuur. Met de spirit plate (dankbord met wat eten van de potluck) bedanken we de spirits. Na het eten en de afwas kun je blijven logeren of huiswaarts keren.

De maanhut
Volgens de traditie van de Abenaki Indianen hoeft een vrouw, met name in haar maantijd/menstruatie, niet de zweethut in te gaan. Volgens de traditie is de maantijd voor iedere vrouw een maandelijks terugkerende krachtige ceremonie. Voor een vrouw is dit haar tijd van inzichten en reiniging, waar ze in harmonie is met moeder aarde en grootmoeder maan. Ze staat in verbinding met haar eigen intuïtieve ‘voices of creation’. Ze wordt verzorgd en gedragen door de groep. Ze is van harte welkom in de maanhut/maantent en bij het vuur waar ze zich kan verbinden met de ceremonie.

De maanhut is een ceremoniële plek bij de zweethut waar iedere vrouw welkom is en geëerd wordt. Het is plek voor stilte, delen en gebeden. Met hun gebeden ondersteunen de vrouwen de zweethutceremonie en hun eigen innerlijke proces.
Wil je meer weten over moontime teachings mail naar info@bigheart.nl

Praktische informatie 

Aanmelden

Wij vinden het prettig als je je van tevoren aanmeldt via info@bigheart.nl en op de dag zelf je aanwezigheid meldt. Ook als je spontaan langskomt ben je van harte welkom.

Registreren

Je arriveert bij voorkeur voor 10 uur. In de Waldo (de rood-wit gestreepte circustent) bij de ontvangsttafel kun je je aanwezigheid melden. Tevens staat in de Waldo een tafel waar je jouw potluck voor de gezamenlijke maaltijd (na de ceremonie) neer kunt zetten.

Bijdrage voor de stichting/organisatiekosten 

Na inschrijving krijg je informatie over de donatiemandjes. Er staan 2 mandjes, één voor de donatie aan de stichting en één voor de donatie voor Carl Big Heart. Hier betaal je jouw bijdragen. Dat kan door het ter plekke contant in de mandjes te doen, zorg hiervoor dat je contant geld meeneemt (er is geen pinapparaat aanwezig). Betalen kan ook via een QR-code.

Vooraf overmaken op NL78 TRIO 0254 8143 36 is uiteraard ook mogelijk; wel graag duidelijk vermelden waar je donatie voor is.

Voor deelname aan de zweethutceremonie vraagt de stichting een bijdrage. Richtbedrag is € 65,- tot € 100,-.

Dagprijs (bij geen deelname aan de zweethut): volwassenen € 10,-, jongeren vanaf 12 jaar € 5,-. Tot 12 jaar gratis. 

Lees meer over welke kosten we maken en vanuit welk oogpunt de stichting werkt, onder Organisatie.

Voor kinderen van 12-18 jaar is de bijdrage € 25,-, voor kinderen tot 12 jaar gratis.  

Donaties voor Carl Big Heart

Carl Big Heart leeft grotendeels van de donaties die hij ontvangt als dank voor zijn werk, waaronder het leiden van zweethutceremonies. Wij vragen iedereen een waardige donatie aan Carl Big Heart te geven.

Prijzen Overnachten

Je bent van harte welkom om te overnachten in een kamer in de herberg of op de camping in je eigen tent of camper. Reserveer van tevoren je plek via info@bigheart.nl.

Eten en drinken

Neem je eigen soepkom, bord, beker en bestek mee. Ook een theedoek is handig.

Voor de gezamenlijke maaltijd na de ceremonie nodigen we iedereen uit om iets lekkers mee te brengen om te delen bij de potluck. Vegetarische biologische voeding heeft onze voorkeur. Zorg ook dat het voedsel van tevoren bereid is (geen losse ingrediënten).

Als voorbereiding op de ceremonie is het verstandig om weinig te eten. Voldoende (water) drinken is wel heel belangrijk.

De ceremonie

We gaan bedekt de hut in. Vrouwen in rok en een t-shirt/hemdje, omslagdoek of jurk. Mannen in een korte broek en ook eventueel een t-shirt/hemd.

Tussentijds drinken we water, neem hiervoor je eigen drinkfles mee. Deze kun je op de ceremoniele plek vullen.

We zitten op de aarde; je kunt een handdoek meenemen om op te zitten. Het is handig om nog een extra handdoek mee te nemen om je nadien mee af te drogen.

Kinderen zijn van harte welkom. Zij kunnen, onder begeleiding van een volwassene de zweethut in.

Na de ceremonie kun je douchen naast het toiletgebouw of je met een tuinslang schoonspuiten.

Na de ceremonie

Als iedereen na de ceremonie is omgekleed, sluiten we af op de zweethutlocatie met de spirit plate als dank voor de spirits.

In de Waldo gaan we ervaringen uitwisselen, eten en genieten we van de door iedereen meegebrachte gerechten (de potluck).

Vanuit Stichting Big Heart verzorgen we een vegetarische soep bereid door het keukenteam ontstaan vanuit de 10 uur cirkel van die dag.

Gebruik je eigen beker, soepkom, bord, bestek en theedoek.

Na het eten was je sowieso je eigen spullen af en denk hierbij ook aan afwas die door ons gezamenlijk gebruikt is. Neem je spullen ook weer mee. Wij kunnen geen verantwoording dragen voor gevonden voorwerpen. Dit bewaren we een maand en gaat dan naar de kringloop. 

Voel je van harte welkom en we kijken uit naar het samen zijn!