• darkblurbg
    Big Heart

Elk voor- en najaarsbezoek van Carl Big Heart organiseren we zweethutceremonies. Het is aan te raden om een plekje  te reserveren via info@bigheart.nl

De zweethut

Een zweethut is een van wilgentakken gebouwde hut die wordt bedekt met dekens. Er worden stenen in een vuur heet gemaakt. Deze stenen worden in de hut overgoten met water. Het doel van deze oude ceremonie is ons lichaam en onze geest te reinigen.

Hieronder volgt informatie over de ceremonie, zowel inhoudelijk als praktisch. Toch is elke ervaring weer uniek en persoonlijk verschillend, dus we nodigen je uit om het vooral te komen meemaken!

Voor data van de zweethutceremonies zie de AGENDA

De zweethutceremonie

De voorbereidingen voor de zweethutceremonie beginnen ’s ochtends vroeg. Als je wilt helpen kun je gewoon naar de vuurplek komen. Om 10 uur wordt er met iedereen een cirkel gevormd om af te spreken hoe we de ceremonie die dag samen vorm kunnen geven. Alles wat van belang is om de dag harmonieus te laten verlopen wordt benoemd. Samen dragen we de dag! 

Als de vuurplaats klaar is maken we een grote cirkel rond de vuurplaats en leggen de vuurmensen de eerste 7 stenen. Daarna kan iedereen zelf een steen pakken. De 4 windrichtingen, Vader Hemel, Moeder Aarde en het Groot Mysterie worden aangeroepen om de mensen te ondersteunen. Daarna kan iedereen er zelf een steen bij leggen. Het geheel wordt met tabak gezegend.

Dan is het tijd om het vuur aan te steken. Het laait op en de vuurmensen zorgen ervoor dat de stenen roodgloeiend worden. In die tijd kan iedereen zich voorbereiden. Een onderdeel hiervan is het maken van gebedszakjes. Als de stenen de hitte van het vuur hebben opgenomen gaan we ‘gekleed of bedekt’ de zweethut in. Vrouwen eerst, de mannen volgen.

Voor de ingang wordt iedereen gereinigd met de rook van witte salie. Big Heart strijkt met z’n veer over onze rug als we de hut in kruipen. Dan worden de stenen naar binnen gebracht. De deken-deur gaat dicht, het is aardedonker. De gloed van de stenen is het enige licht. Big Heart richt zich tot Grote Geest en verwelkomt de zichtbare en onzichtbare werelden. Hij giet water op de stenen, waardoor het steeds warmer wordt. We zingen liederen, zijn stil en bidden. Voor onszelf, de ander en de aarde in 3 afzonderlijke rondes. De 4e en laatste ronde is een ronde van dankzeggen. De heilige pijp wordt gerookt. Tussen de rondes is er gelegenheid om naar buiten te gaan. Vrouwen in hun maantijd (menstruatie) gaan niet de zweethut in, omdat zij volgens de traditie al in ceremonie zijn. Ze zijn van harte welkom in de maantent of bij het vuur. Na de ceremonie offeren we onze gebedszakjes aan het vuur en kun je nog bij het vuur zitten, jezelf afspoelen en aankleden. Voor we de gezamenlijke potluck-maaltijd nuttigen leggen de kinderen de spirit-plate in het vuur. Na het eten en de afwas kun je nog wat blijven of huiswaarts keren.

De maanhut

De maanhut is een ceremoniële plek bij de zweethut waar vrouwen in hun maantijd (menstruatietijd) worden geëerd en gevraagd om te bidden. Met hun gebeden ondersteunen zij de zweethutceremonie. Er is gelegenheid om aan het eigen proces te werken en in verbinding met zichzelf te zijn. 

Volgens de traditie van de Abenaki Indianen hoeft een vrouw, met name in haar maantijd, niet de zweethut in te gaan. Voor een vrouw is dit haar tijd van inzichten en reiniging, waar ze in harmonie is met moeder aarde en grootmoeder maan. Ze is dan meer in verbinding met haar eigen intuïtieve ‘voices of creation’.

 

Praktische informatie 

Aanmelden

De stichting vindt het prettig als je je van tevoren aanmeldt voor de zweethutceremonie.

Ook als je zomaar langskomt ben je van harte welkom. 

Reizen

Natuurcamping Wientjesvoort-Zuid ligt aan de Ruurloseweg 50 te Vorden.

De ingang is bij het groene bord.

Kun je iemand meenemen als je met de auto komt? Je kunt dit aanbieden in de Facebook groep Big Heart Community NL of door een mailtje te sturen.

Voor mensen die met de trein naar Vorden komen is er de regio taxi; ruim een uur van tevoren reserveren via 0900-0276.

Je kunt ook een fiets huren (€10, - p.d.; Dorpsstraat 12, tel: 0575-551393) of lopen (± 35 min.)

Aankomst

Aan het begin van de camping is plek om te parkeren.

Als er op de camping geen plek meer is kun je parkeren op de Wildenborchseweg bij de sportvelden. Deze liggen op ongeveer 500 meter van de camping; vanaf de ingang 100 meter richting Vorden, dan rechtsaf en na 400 meter links.

Registreren

Je registreert je bij aankomst en geeft aan hoe lang je blijft en rekent dit contant af; zie voor de kosten hieronder.

Bijdrage voor de stichting

Voor het organiseren van de zweethutceremonies vragen wij een bijdrage naar draagkracht. Lees meer onder Organisatie

Donaties voor Carl Big Heart

Carl Big Heart leeft volledig van de donaties die hij ontvangt als dank voor het leiden van zweethutceremonies. Wij vragen iedereen een waardige donatie te geven aan Carl Big Heart.

Neem hiervoor contant geld mee. Bij de inschrijving staat een mandje waar je de donatie in kan doen.

Wat kost het per dag en nacht?

We vragen aan iedereen een kleine bijdrage voor koffie/thee/diksap en gebruik van de faciliteiten, zoals o.a. de Waldo en Nonoletten.

  •  € 5,00 p.p.p.d (vanaf 19 jaar). Kinderen gratis.

Je kunt blijven slapen in je eigen tent of in een ger. Voor overnachten in een ger is het nodig om te reserveren via info@bigheart.nl. 

Onderstaande bedragen zijn inclusief gebruik van de Big Heart faciliteiten, aanwezigheid overdag en thee en koffie:

  •  € 12,50 p.p.p.n. in eigen tent (vanaf 19 jaar). Kinderen gratis.
  •  € 22,50 p.p.p.n. in een ger (vanaf 19 jaar)
  •  € 15,- p.p.p.n. in een ger t/m 18 jaar

Verblijf

De Waldo is direct zichtbaar. Hier is de ontvangst. Tenten kunnen in overleg overal worden opgezet. Campers en caravans altijd uit het zicht neerzetten. Er is elektriciteit.

De zweethutlocatie is 250 meter verder tussen de bomen.

Op beide plaatsen zijn elk twee toiletten (Nonolets). Ook is er een toiletgebouw op het veld.

Honden van bezoekers zijn niet welkom op de camping.

Gaarne een oogje op de kinderen houden.

Voorzichtig met de paarden en de ezel (niet voeren).

De Waldo is de centrale ontmoetingsplaats waar we ook gezamenlijk eten; er is een koffiehoek, een keuken en een spoelplek.

Eten en drinken

Neem je eigen soepkom, bord, beker en bestek mee. Ook een theedoek is handig.

Als je blijft overnachten, zorg dan zelf voor ontbijt en eventueel lunch. Als voorbereiding op de ceremonie is het verstandig om weinig te eten. Voldoende (water) drinken is heel belangrijk.

Voor de gezamenlijke maaltijd na de ceremonie nodigen we iedereen uit om iets lekkers mee te brengen om te delen. Neem zoveel mogelijk pure (biologische) voeding mee, waardoor we ons na de ceremonie werkelijk kunnen voeden. Zorg ook dat het voedsel van tevoren bereid is (geen losse ingrediënten).

De ceremonie

We gaan bedekt de hut in. Vrouwen in rok en een t-shirt/hemdje, omslagdoek of jurk. Mannen in een korte broek en ook eventueel een t-shirt/hemd.

We gebruiken glazen flessen die goed schoongemaakt kunnen worden. Je kan ook je eigen flesje meenemen.

We zitten op de aarde; je kunt een handdoek meenemen om op te zitten. Het is handig om nog een extra handdoek mee te nemen.

Toiletten zijn op 30 meter van de zweethutlocatie.

Kinderen zijn van harte welkom. Zij kunnen, onder begeleiding van een volwassene, de zweethut in.

Na de ceremonie kun je douchen naast het toiletgebouw of je met een slang schoonspuiten.

Na de ceremonie

Als iedereen na de ceremonie is omgekleed sluiten we af op de zweethutlocatie.

In de Waldo gaan we eten en delen en genieten we van de door iedereen meegebrachte gerechten (de zgn. Potluck).

Er wordt voor soep gezorgd door de stichting.

Gebruik je eigen beker, soepkom, bord, bestek en eventuele theedoek.

Na het eten zelf afwassen en je spullen weer mee terug nemen.

Wij dragen geen verantwoording voor gevonden voorwerpen. Deze belanden na afloop in een plastic ton en gaan na een maand naar de kringloop.